Rondleiding in de studio


Abbey Roden werd aan het begin van 2008 gebouwd en in juni 2008 in gebruik genomen. Dat lijkt nog niet zo heel lang geleden, maar de studio heeft in deze paar jaar tijd een vliegende start doorgemaakt. Voor degenen die graag een melig verhaal over de verbouwing willen lezen, klik hier! De rest mag verder lezen..


De studio

Abbey Roden lege studio

De studio is gebouwd in een grote garage naast het huis van de producer. Hierboven een foto genomen vanuit de achterkant van de opnameruimte. Je ziet dat er gemakkelijk een drumstel en nog wat bandleden in passen. Mocht je door de deur linksboven van de foto lopen, dan kom je in een halletje wat leidt naar de control-room. Hier staat allemaal apparatuur waarmee alles wordt vastgelegd wat in de opnameruimte daartegenover wordt ingespeeld.

Abbey Roden overleg door het raam

Door een dubbel raam kun je elkaar zien en via microfoons kun je met elkaar communiceren of een blik van verstandhouding uitwisselen.

Klik hier als je meer wilt lezen over de apparatuur.


De Speeltuin

Abbey Roden studio bandje

De opnameruimte heet hier in Abbey Roden de speeltuin. Hier vindt het daadwerkelijke spelen of zingen plaats. Voor een gemiddelde band zijn alle gangbare instrumenten al aanwezig. Er staat onder meer een akoustische piano, een goed electrisch drumstel, een akoustische- en electrische gitaar, een basgitaar, genoeg microfoons en een aantal versterkers en effect-apparatuur. Natuurlijk kun je je eigen apparatuur meenemen al is het handig dat hier ook al wat staat.
Mocht je je vervelen dan hangt er een televisie, pak je een van de vele muziekboeken, of speel je een spelletje op de arcade-kast in de hoek.

Misschien nog aardig.. klik hier voor een 360 graden foto uit het prille begin van Abbey Roden. 

 


De knoppenkamer

Abbey Roden knoppenkamer

Het opnemen gaat digitaal met apparatuur waar alle instrumenten afzonderlijk van elkaar zijn op te nemen. Dit gaat via Apogee AD converters de Apple computer in. Dit alles in een hoge kwaliteit van 96khz/24 bit. Ter vergelijking: cd-kwaliteit is 44khz/16 bit. Er zijn 28 sporen tegelijk op te nemen. Anders gezegd, je kunt met een complete band alle instrumenten tegelijkertijd bespelen en zingen. De instrumenten worden ingeplugd of via microfoon opgenomen in de opnameruimte en komen via talloze kabels terecht in de voorversterkers. 

Abbey Roden effectapparatuur

Het opgenomen materiaal wordt afgemixt op een Apple Mac Pro met het programma Logic. Desgewenst kan ook gebruik gemaakt worden van Cubase. Na de opname kunnen alle tracks (instrumenten, zang, synthesizers) apart van elkaar worden bewerkt, voorzien van effecten om uiteindelijk gemixt te worden. Extra partijen toevoegen is geen probleem en een hobby van de producer. Denk hierbij aan een tweede stem, achtergrondkoortjes, een extra gitaarpartij of percussie. We noemen dit overdubben. In principe is het aantal sporen met overdubs en effecten oneindig.

Het uiteindelijk resultaat kan een CD, MP3, DVD of zelfs een ringtone zijn. Aardig is ook nog de mogelijkheid om een opname te filmen voor bijvoorbeeld een filmpje op Youtube.

Kijk hier voor de gunstige tarieven van Abbey Roden.
 


Opnames op lokatie

Orkestopname Abbey Roden in de Grote Kerk te Emmen

Alhoewel de meer dan gemiddelde band gemakkelijk in Abbey Roden past zal het ook wel voorkomen dat beter op lokatie kan worden opgenomen. Bijvoorbeeld in het geval van een koor of orkest. In dat geval neemt de producer gewoon een kofferbak vol met apparatuur en microfoons mee en wordt dat later in de studio afgemixt. Hierboven een foto van zo'n lokatie-opname met een koor, piano, trompetten en kerkorgel.


Vragen over de studio?

Mocht je interesse hebben maar toch twijfelen of Abbey Roden iets voor jou is? Bel dan gerust of maak een afspraak om eens te komen kijken. Hier vind je alle contactinformatie.

Knoppenkamer Abbey Roden door raam

*