CD van de Nieuwe Lichting doet het goed

Nieuwe Lichting logo

29 april 2014

Medio 2009 komt een stel, dan nog jonge, muzikanten met eigen Nederlandstalige nummers naar Abbey Roden. Het doel is om hiervan een aantal demo's op te nemen. Wat volgt zijn de langste opnamesessies ooit in Abbey Roden. Begin 2014 is er dan eindelijk het debuutalbum van De Nieuwe Lichting en het timmeren aan de weg kan beginnen.


VIDEOCLIP NIEUWE DAG

Allereerst een beetje muziek. Nieuwe Dag is de eerste single die de jongens van het album af hebben gehaald. Kijk naar de clip die er bij is gemaakt. Vergeet overigens niet om de rest van het album te beluisteren, want naast het commerciele Nieuwe Dag staan daar heel wat juweeltjes op.


klik hier voor foto's demo opnames Fink 2009
klik hier voor foto's opnamesessies 2011
klik hier voor foto's opnamesessies 2012-2013
klik hier voor de website van de Nieuwe Lichting
bestel hier de cd bij Bol.com


DEMO OPNAMES FINK

Nieuwe Lichting Compilatie

Wanneer Jelle, Jan Jaap, Sjuul, Eric en Thomas medio 2009 voor het eerst in de studio komen zijn ze nog jong en fris. Ze maken Nederlandstalige muziek en hebben grote ambities. Jelle schrijft de nummers en heeft daar duidelijk talent voor. Dat talent had hij daarvoor al laten zien bij een band met de mysterieuze naam Zonder Henk. Wie deze Henk was en waarom hij er niet bij was is nu niet van belang. Inmiddels is de bandnaam omgedoopt tot Fink.

Nieuwe Lichting compilatie

De drie demo's die zijn opgenomen bevallen blijkbaar, want een jaar later besluit de band in Abbey Roden een compleet album op te nemen. De CD moet zich kwalitatief staande kunnen houden tussen grotere titels en daarom willen de jongens geen concessies doen. Je zou kunnen opmerkingen wat ze dan in Abbey Roden zoeken, maar blijkbaar heeft de producer de juiste praatjes gehad.


OPNAMESESSIES ZONDER CONSESSIES

De Nieuwe Lichting compilatie

De opnames beginnen met het vastleggen van de guidetracks. Dat houdt in dat de gehele band alle nummers live zo goed mogelijk inspeelt op het gewenste tempo. Daarna worden de meeste partijen stuk voor stuk vervangen door ze later los in te spelen, zodat gewerkt kan worden aan perfectie.
Er wordt geen moeite gespaard om het eindproduct zo goed mogelijk te maken. Zo worden alleen al voor de drumtracks 4 dagen uitgetrokken en niet te vergeten een aantal avonden om de drumpartijen te editen. Daarnaast wordt een akoustische vleugel opgenomen in een muziekschool in Veendam, waar toetsenis Thomas Bugel jaren les heeft gehad. En ook wordt een echt Hammond orgel met Lesleybox en een Fender Rhodes de studio ingesjouwd. 

De Nieuwe Lichting compilatie

De meeste dagen worden echter besteed aan de gitaarpartijen van Jelle. Niet alleen omdat hij zo slecht speelt (geintje Jelle) maar hij houdt van partijen "stapelen" en krijgt daarbij steeds nieuwe ideeën. Uiteindelijk heeft slechts een deel van al deze partijen het gehaald op de cd.
Het allermooist zijn trouwens de synthesizerpartijen die door producer André van der Weide worden ingespeeld. Maar laten we ook de strakke baspartijen van Eric Schipper en hammond, Rhodes en accordeonpartijen van Igor Demydzcsuk niet vergeten.

Nieuwe Lichting cd opnames

Op een gegeven moment voorspelt Jelle dat de cd rond Koninginnedag 2012 in de schappen zal liggen. Wanneer Beatrix een jaar later haar aftreden aankondigt wordt nog vrolijk opgenomen en bijgeschaafd. De bandleden en de producer worden ondertussen ouder, verliezen hun jeugdige uitstraling en krijgen versneld hun eerste rimpels.

Nieuwe Lichting cd opnames


DE NIEUWE LICHTING

Ondertussen verandert de wereld. Hyves raakt uit, Facebook raakt in, de iPhone wordt uitgevonden, Balkenende treedt af. Wat blijft zijn de CD opnames van Fink, ook al wisselt de bezetting met de jaren. Vaste kern blijven Jelle en Jan Jaap. Als eind 2012 Marko Koorn de band als zanger komt versterken valt de boel op z'n plek. Marko woont op Texel, zong ooit al de soundtrack voor de Kameleon 2 en was zelfs een tijdje profvoetballer. Men besluit hem van de straat te halen en de Nieuwe Lichting is geboren. Vanaf dan begint er meer schot te komen in de zaak.

Nieuwe Lichting cd opnames

Inmiddels zijn de opnames dusver gevorderd dat Marko de eerste leadpartijen in kan zingen. Wonderbaarlijk passen de meeste arrangementen binnen zijn stembereik al heeft Marko wel eens flink de zaak moeten aanknijpen.
Om de extra hoge noten toch te halen wordt ook zangeres Judith Popken ingeschakeld. In de studio bloeit een liefde op tussen Jelle en Judith, hoewel ze zelf beweren al jaren samen te wonen en een kind hebben. Ze gunnen Abbey Roden gewoon geen primeur.

Nieuwe Lichting cd opnames


MIXEN EN MASTEREN

Halverwege 2013 lopen de opnames naar hun eind en de producer op z'n laatste benen. Deze laatstgenoemde, die overigens de meeste rimpels heeft opgelopen, is geenszins nog onbevangen te noemen. Daarom wordt besloten het album elders te laten mixen. De keuze valt op Peter Reintjes, een oud klasgenoot van de producer die zich helemaal heeft gespecialiseerd in engineering en mixen. Hij blijkt de juiste man voor de klus. Tijdens het mixen veranderen sommige nummers nog eens drastisch en worden vooral veel partijen niet gebruikt. Hier geldt vooral het motto "Minder is meer!"

Afmixen bij Peter Reintjes

Om de cd zo stoer mogelijk te laten klinken naast andere commerciele cd's is ook professionele mastering gewenst. Een masteraar zorgt dat de nummers zowel op grote speakers, in de auto of op kleine radio's mooi klinken.
Hiervoor wordt gezocht naar een bekende naam in de masteringwereld. De keuze valt hierbij op Pier-Durk Hogeterp. Hij heeft onder anderen gewerkt met Blöf, Guus Meeuwis en Kayak en daar mag hij nu dus Abbey Roden aan toe voegen. Hij heeft prima werkt geleverd.

Masterin door Pier-Durk Hogeterp


DE CD EN HET VERVOLG

En dan is het maart 2014. Op een dag wordt de producer wakker, pakt z'n stok en strompelt naar een pakketje op de deurmat. Als z'n gerimpelde vingers het pakketje trillend open pellen valt z'n mond open van verbazing. Hier heeft hij de langverwachte cd van de Nieuwe Lichting in z'n handen. Inclusief een prachtige poster met z'n naam erop en foto's die zowat de gehele geschiedenis van de studio bestrijken. De producer herinnert zich alle mooie momenten van de video's die hij alvast maakte voor als de mensen van Classic Albums zouden bellen.

Nieuwe Lichting cd op bol.com


En dan gaan voor de band de zaken wat sneller lopen. En het is nog maar de vraag waar het eindigt. In ieder geval is op het moment van schrijven de cd te koop bij oa Bol.com, kun je hem winnen bij RTV Noord en speelt de band op het hoofdpodium op Koningsdag 2013 als act voor de Kast. Je weet maar nooit waar het heen gaat met deze ambitieuze boyband. Misschien staat er over een aantal jaren weer een nieuwere lichting in hun eigen voorprogramma en hebben de hoge ambities en mooie nummers van Jelle en z'n kornuiten de felbegeerde vruchten afgeworpen. De tijd zal het leren. Ze hebben al laten zien dat ze geduld hebben.

Nieuwe Lichting koningsdag 2014 Vismarkt, met Andre en Eric
producer en ex-bassist Eric Schipper kijken de andere kant op


AFTITELING

De volgende mensen hebben (muzikaal) aan de cd meegewerkt:


Jelle de Valk - tekst, muziek, gitaar en achtergrondzang
Jan Jaap Breukelman - drums, percussie en achtergrondzang
Eric Schipper - basgitaar en hond
Sjuul Goard - demo zang
Thomas Bugel: keyboard en akoustische piano
Igor Demydzcsuk - Hammond, Rhodes en accordeon
Marko Koorn - Leadzang
Judith Popken - Tweede stem
André van der Weide - Techniek, productie en synthesizers
Peter Reintjes - Mix
Pier-Durk Hogeterp - Mastering

*