Vragenlijstje van Interface

 

    

Interface stuurde een lijstje met vragen over de ingezonden demo. De antwoorden hierop werden gebruikt om een artikeltje voor in het blad te schrijven. Hieronder de vragen en daarop de gegeven antwoorden:

 

 

Gebruikte instrumenten:

 • FAB Four plug-in van Eastwest:
  I'm Only A Backward Gu
  itar, Come To Rhythm Guitar, I Want Guitar, Lucy Lead Guitar, Pepper Guitar, Revostortion Guitar, Something Is A Guitar Solo,  Ticket To Guitar, Yer Drums
 • Roland XV-5080:
  Strawberry Flu
  it, Hammond (uit Vintage Expansi
  on board)
  Bass sl
  ides + bass click (uit Bass ‘n Drums Expansion board)
 • Emu Proteus 2 Orchestral (+ Alesis Quadraverb):
  Trompet
 • Roland JV-880:
  Bla
  zers
 • Triton LE-88:
  Wurl
  itzer (elec. Piano a la Get Back)
 • Shaker + Tamboerijn komen van sample cd
 • VST effects:
  Ste
  i
  nberg Da Tube, Double delay, Stereo Echo, Magneto
  Antares Autotun
  e 4 (elke stem 2x ingez
  ongen met op 1 van de 2 autotune)
  Waves L2, C4, De-esser, Maxbass, Q10, Rverb, Rvox, S1-
  imager
 • En dan het studio-spul waar ik nog eens in moet investeren:
  Behr
  i
  nger Eurorack Ub1222F-pro + Eurorack pro 16x Input.
  Motu M
  idi Xpres XT (8x in 8x ui
  t)
  DBX 266XL Compressor/L
  imiter
  Apex 430 condensator m
  ic + Art Tube MV mi
  corofoon voorversterker
  Philips FR73L versterker + luidsprekers: Van Medevoort AD 6-5
 • Er zit nog een echte electrische gitaarpartij in, zoek maar op ergens in het middenstuk
 • Verder zijn ongebruikt: Boss DR-5, Korg X5R/W, Korg M1R, Yamaha MU90, Nord Rack 2, Korg Wavestation, Yamaha TX802+TX81Z, Emu Pro-cussion, Roland XV-88, Emu Proteus 2000, Roland D-110, Alesis SR-16

 

Wat zou je graag willen aanschaffen:

 • Eigenlijk heb ik niet zoveel module/VSTI-behoeftes. Het liefst wil ik extra vierkante meters om meer live-instrumenten op te kunnen nemen. Die zolderkamer van mij is nog net geschikt voor een mondharmonica.
 • Ik zit te denken aan een Tascam DM-24 digitale mengtafel om van mijn modules direct audio te maken.
 • Ook een Sidstation lijkt me heel geinig. 8 Commodore 64 sid-chips in 1 module, heel apart geluid. Wie kent de soundtrack van de Last Ninja 3?
 • Een Hammond XM-2 imitatie-module met drawbars (natuurlijk bij gebrek aan ruimte voor een echte)
 • Fab Four deel 2 t/8, ik lig ’s nachts op de stoep bij de winkel als die uitkomen.

 

Favoriete apparaat/software plus waarom:

·         Blijft toch de XV-5080. Volgepropt met expansion boards is dit een fantastisch apparaat en gemakkelijker te gebruiken dan VSTI’s.

·         Roland VS-880, zeer oude, maar handige harddisk recorder met uitstekende inputs en onboard effecten. Zolang mijn zolderkamer zichzelf niet spontaan uitbreid neem ik dit apparaat mee om elders zaken live op te nemen. Met de midi-timecode mogelijkheid speel je het precies weer terug naar je sequencer.

·         Mijn nieuwste pc met quadcore-processor en 30” Samsung scherm. Nu heb ik eindelijk de power en de schermruimte om fatsoelijk VSTI’s te kunnen gebruiken. Mijn zolderkamer is half gevuld met dit scherm.

·         Octamed Soundstudio voor Windows. Zo kan ik mijn midi/samplefiles die ik 10 jaar geleden op een Commodore Amiga heb gemaakt afspelen/exporteren en opnieuw opnemen!!

 

Irritantste/teleurstellendste apparaat/software

·         Ik ben een redelijk grote EMU fan, maar de EMU Audity 2000 daar kon ik niets mee. De 16 ingebouwde arpeggiators waren zeer lastig te gebruiken via midi/clock-sync, veel verder dan een paar bliepjes kwam ik niet.

·         Fab Four VSTI, het duurde 3 weken voordat ik deze aan de praat had. Ik heb namelijk een internetloze muziek-pc. Hoe kun je iets verplicht online registreren op zo’n stand-alone? En toen ik ‘m toch maar aan het internet heb gehangen kwam ik erachter dat ik nog een I-lok moest bestellen.

·         De ventilator in mijn pc. Probeer maar eens een zangpartij met een condensator-mic op te nemen op mijn zoldertje, dan is de VS-880 een hele leuke oplossing. Dan kan de PC tenminste even uit.

 

Favoriete artiesten

Beetje afgezaagd: Beatles, Brian Wilson, Maniacs of Noise, Pink Floyd, Harry Nilsson, Hans van der Linden

 

Website + emailadres

Email-adres: Interface@meadowmedia.nl
website www.meadowmedia.nl (ik zorg dat ie up and running is als het blad verschijnt)

 

Verder alles wat je nog kwijt wilt over de productie van de track.

 • Eigenlijk heb ik een beetje stil gestaan en nooit echt de behoefte gehad om veel met VST-instrumenten te werken al had ik er wel een aantal. De Fab Four plug-in was de eerste plug-in waarvan ik echt het gevoel had dat die iets toevoegde aan mijn module setup.
 • Een hele goeie zanger ben ik niet, maar daar valt iets aan te doen. Daarom hoor je alleen maar meerstemmige zang. Elke stem is 2 x opgenomen, de 1 op iets hogere snelheid dan de andere. Op 1 daarvan een Autotune en daarna het geheel via de Double Delay plug-in met een kleine vertraging verspreid over links en rechts.
  O ja, en
  ik heb heel veel d’s en t’s een beetje verschoven want dat stoort ontzettend als je (zoals op het eind) 20 x dezelfde regel zingt)
 • Laat je arrangement niet een brei worden van overdubs van maar zorg dat je alle lijnen/instrumenten goed kunt volgen (vind ik persoonlijk dan). Hier geldt de kunst van het weglaten en vaardigheid in het plaatsen van instrumenten in het audio-spectrum en in de verschillende toonbereiken.
 • Ik vind het componeren van een mooi einde aan een liedje een kunst op zich, weg met de fade-outs.
 • Voor de Beatle-liefhebbers, er zit nog een rifje in verstopt van ‘I’ve got a feeling’.  (geen copyright inbreuk hoor, wees maar niet bang).
 • De bas is zo’n instrument wat ik heel belangrijk vind. Ik probeer een bas nooit te loopen (tenminste als het geen techno of zo is). Heb ik altijd geleerd: de bas + de melodie is wat het liedje maakt, de rest is opvulling en moet je kunnen weglaten terwijl toch de basis overblijft.
 • Neem nooit een liedje op als je de compositie + tekst nog niet af hebt. Ik ben 1 dag bezig geweest met de 1e twee coupletten/refreinen en 3 weken (niet continu) om er een passende interlude + eind bij te verzinnen,
 • Ik heb als nabewerking het liedje nog een kwart toon omhoog getransponeerd, dat is voor mij een truucje om het nog iets beatle achtiger te krijgen en om de gang erin te houden.