Verloren gewaand Eamelsek bandje duikt op

Hieronder het logo van de Friestalige rapband uit Damwoude die in 1992 sterk aan de weg timmerde in de lokale jeugdsoos. Er was dan ook geen concurentie. 
 
 

Eamelsek_logo


Tenenkrommend, een aanslag op de oren, maar toch wel geinig eigenlijk! Het korte bestaan van Eamelsek heeft meer te maken met Abbey Roden dan je in eerste instantie zou denken. 
De plotselinge vondst van een verloren gewaand Eamelsek album is de aanleiding voor een beknopte geschiedenis over dit bijzondere genootschap. Een verhaal met muziek, plaatjes en wie weet binnenkort nog wat oud filmmateriaal.
 

 


 


De vergeten geschiedenis van Eamelsek
 

Het jaar is 1992. André van der Weide is op dat moment 17 jaar. Hoewel hKamertjeHousemanij eigenlijk achter de meiden aan zou moeten zitten of in de kroeg brengt hij de dagen door op z´n donkere kamertje.  Daar staat namelijk iets waardoor hij populariteit geniet bij de jongens uit de buurt. Het is een CAmiga500ommodore Amiga 500, de hipste huiscomputer van die tijd. Waar de PC's op dat moment nog groene letters laten zien en zo nu en dan een bliepje laat horen heeft de amiga 4096 kleuren en 4-stemmig stereo geluid. Je kunt er zogenaamde samples mee opnemen en in verschillende toonhoogtes weer afspelen. Dat laatste is precies de reden dat André niet van z´n kamertje is weg te slaan. Z'n favoriete progamma heet Octamed, een verbeterde versie uit de historische ProTracker familie.
Dag na dag probeert hij het uiterste uit de geluidschip van z´n computer te persen. Het inspireert ook enige kennisen en familieleden die wel wat mogelijkheden zien in dit fenomeen.
En zo wordt besloten om samen een genootschap op te richten, Eamelsek is een feit.

 

Woordenboek

 
               Het verhaal achter de naam
 

Omdat de groep rapliedjes in de Friese taal wil maken wordt naar een pakkende Friese naam gezocht. Dat is best nog lastig. In een klein Fries woordenboekje van z´n Woordenboekouders word op goed geluk een bladzijde opengeslagen. De ogen vallen op het woord Eamelsek, wat zeurkous betekent. Dat klinkt pakkend genoeg voor een bandnaam en er wordt algemeen ingestemd dat dit de naam moet zijn. 

 

 

Elk lid z'n pseudoniem
 

Omdat dat zo hoort kiezen alle betrokkenen een pseudoniem. In eerste instantie bestaat de band uit Magic D. Houseman en z´n broer Turbo 2, diens vriend de Tinus-Man en een vriend van de Houseman met de bijnaam Oxygator. Zo nu en dan wordt het gezelschap verder uitgebreid. Hier een lijstje van de namen en bijbehorende pseudoniemen:

Magic D. Houseman (André van der Weide)
Turbo 2 (Klaas-Johan van der Weide)
The Tinus-man (Tinus Visser)
Oxygator (Radboud van der Roest)
The Chearleader (Loes van Dijk)
Yoyo (Jolanda Ritsma)
Dr. Johan (Johan Uitterdijk)

Fotogallerij



Bep Rap en Eamelpraet


De eerste poging van de nieuwe band is meteen hun meest succesvolle. In een melige bui wordt het nunmer Bep-Rap bedacht. Hierin wordt het verhaal behandelt over een aantal familieleden van de 2 Eamelsek-gebroeders.


Klik hier om de originele Bep-Rap te horen uit september 1992.


In het middelpunt staat beppe, omdat het woord zo mooi klinkt in combinatie met rappe. Daarnaast gaat het over het huis in de Bergsmastraat, vader en moeder, een oom en de poes van de broers. Voor de verspreiding worden een aantal computertapes aangeschaft met 5 minuten per kant, eigenlijk bestemd voor het opslaan Commodore 64-spellen. Oxygator neemt het hoesontwerp voor z'n rekening, hieronder te zien. Een detail voor de liefhebbers: we zien de naam Buccaneer op het hoesje staan, deze wordt later door onbekende redenen omgedoopt tot Turbo 2.

 

Op zoek naar een collectors item? In 1998 maakte André uit verveling nog een remake van Bep-Rap.
 

BepRap


Wat men er ook van moge vinden, een feit is dat het liedje op een avond wel 10 keer in het Skulplak wordt gedraaid. Dit is een lokale jeugdsoos in Damwoude waar bandleden vaak vertoeven voordat ze er achter komen dat je er geen bier kunt  bestellen. Is hierdoor de weg vrijgemaakt voor Friestalige bands als de Kast en Twarris? Waarschijnlijk niet, maar in een biografie past zo'n opmerking wel mooi.
 

Eamelpraat


Na Bep-Rap wordt Eamelpraet de volgende en tevens laatste cassette-single van Eamelsek. Hoewel de muziek veel ingewikkelder in elkaar zit is de hitpotentie van Bep-Rap niet snel te evenaren. Eamelpraet wordt slechts 3 keer op een avond gedraaid in het Skulplak. 
Per abuis is ook het originele hoesontwerp van deze cassette-single bewaard gebleven, hierboven te zien.

Klik hier om het nummer Eamelpraet te horen, uit oktober 1992. 

 




Het verhaal over het verloren Eamelsek album

 

 
De band geniet inmiddels lokaal aanzien door hun Bep-Rap hit, maar de ambities worden groter. Er zou een album moeten komen aldus de ambitieuze leden. En zo zal het gebeuren. Maar het valt niet mee om een dubbelzijdig cassette-bandje, het medium van die tijd, vol te krijgen. Daarom worden naast wat friestalige rapliedjes een aantal megamixen op de 2 kanten van het cassettebandje gezet. Magic D. Houseman maakte deze al een tijdje voor onder andere het lokale radio-station Energy FM met als hoogtepunt de jaarmix van 1992. Luister hier naar de jingle voor deze jaarmix. Maar genoeg hierover, mocht je meer van deze megamixen willen weten dan neem je maar contact op met Magic D. Houseman.

De hoes van het album wordt zoals gewoonlijk gemaakt door de Oxygator, oftewel Radboud van der Roest.

 

Bandje_foto



Er worden zo'n 15 genummerde exemplaren van het bandje gemaakt. Deze worden gekopieerd op het cassette-deck van Tim van der Weide en uitgedeeld onder vrienden en bandleden. In de loop der jaren belanden de bandjes op zolders, in een doos, draaien vast of nog erger, verdwijnen tijdens een verhuizing in de grijze container...

 

Inhoud

Hierboven de achterkant van het hoesje met de tracklist


De maker, Abbey Roden producer André van der Weide, komt er een aantal jaren geleden achter dat hij geen kopie meer bezit van het bewuste album. Vanaf dat moment begint een zoektocht naar z'n roots. Er wordt weer contact gezocht met ouwe bandleden en vrienden. Dat is best nog moelijk, want Eamelsek was onder de druk van z´n roem bezweken en de bandleden waren elkaar uit het oog verloren. Menig bandlid kijkt op zolder en allemaal herinneren ze zich een exemplaar te hebben. Maar uiteindelijk komt er geen bandje te voorschijn. Het lijkt wel of er een vloek rust op het bestaan van een exemplaar.
En net wanneer in het begin van 2008 de laatste hoop is vervlogen komt uit onverwachte hoek ineens uitkomst...

 

Een onverwachte verassing van oom Meinte
 


MeinteMeinte van der Weide, de broer van de vader van Magic D. Houseman staat bekend om z´n baard en z´n tweedehands lp-zolder. Hij verzamelt alles wat los en vast zit en begin 2008 komt hij zoals gewoonlijk op het verjaardagsfeest van z'n broer Tim in Damwoude. "Je raadt nooit wat ik net heb geluisterd", beweegt de snor van Meinte, "Ik dacht, laat ik Eamelsek weer eens een keer draaien.". De oren van André van der Weide spitsen zich. "Je bedoelt, een bandje van zo'n 60 minuten?". "Die ja, en hij zit op dit moment in m´n autoradio!". De neusvleugeltje van André beginnen te trillen en een warme gloed vervult z´n hart. "Mag ik dat bandje eens zien?" oppert hij voordat het momentum voorbij is. En zo komt het, dat na al die jaren een exemplaar van het verloren Eamelsek bandje op duikt. nr4Het blijkt om nummer 4 te gaan, de bandjes waren immers genummerd. Het is een tweede kopie van het origineel en de maker kan zich niet meer herinneren dat hij het bandje ooit aan z'n oom had gegeven. Maar dat maakt niet uit, z'n Eamelsek-hart is alweer gaan kloppen en hij is blij dat hij ooit deze vergeten keus heeft gemaakt.
Het verloren Eamelsek album is terecht!!

 


Remastering van Eamelsek - the Album
 


En dan begint een tijd van noeste arbeid. Het bandje is namelijk vaak gedraaid en een bovenal een kopie van een kopie van een... op een redelijk goedkoop cassettedeck. Hoe kan uit deze oude opnames, waarvan het brongeluid al slecht was (22 khz amiga geluid), weer de oude glorie van Eamelsek herrijzen? Daarvoor biedt de moderne technologie gelukkig wat handvaten en André slaat aan het restaureren. Perfect zal het nooit worden net als Eamelsek, maar op z'n minst is het resultaat interessant vanuit historisch perspectief bekeken.

Van het uiteindelijke resultaat kun je hieronder een selectie horen van de minst lage dieptepunten. Het complete werk is op te vragen bij de man die vroeger Magic D. Houseman heette en waarmee je tegenwoordig contact kunt opnemen via het 'contact' knopje bovenin de site.

 

The Album - intro
Bep-Rap
Eamelpraet
Magic D. Houseman megamix deel 2
November Rain
De giele pantoffels

Bonustracks:

De remake uit 1998 van Bep-Rap
Het Eamelsek Afschietliet
De Energy FM jaarmix 1992 jingle

 

Bergsmastraat 
De 'Strawberry Fields' van Eamelsek
  

 

Eamelsek, de breuk en de link naar het heden


Na een jaartje van veel lol is het gebeurd met Eamelsek. Aan al het goede komt een einde, gelukkig aan al het slechte ook. En zo raakten de Eamelsek-leden elkaar uit het oog. Er werd door Magic D. Houseman nog een afscheidslied gemaakt, hier te horen.
Later blik je toch met andere ogen naar zo'n tijd terug. En zo kan het komen dat een onbeduidende cassette ineens een doel wordt om je jeugd, je roots terug te vinden.Blaaskapel
 

Van een echte reunie is het nooit gekomen, maar de 2 Eamelsek brothers zijn later weer verenigd op de Friestalige cd 'de Johan Willem Friso Blaaskapel'. Klik hier om van dit verhaal een studie te maken.
 

En mocht je benieuwd zijn geworden naar de link tussen Eamelsek en Abbey Roden? Nou, ten eerste gaat het hier om dezelfde producer met nog steeds dezelfde wens, namelijk het opnemen van muziek met leuke mensen. Ten tweede moet iedereen ergens beginnen om z'n droom te verwezenlijken. Hoewel dit natuurlijk allemaal heel onprofessioneel en gedateerd klinkt was het toch het begin van een muzikale interesse om zaken vast te leggen, te manipuleren naar eigen hand en dan proberen zo mooi mogelijk te maken. Je zou kunnen stellen dat er zonder Eamelsek er geen Abbey Roden zou zijn. Maar je zou er ook niet het mijne van kunnen denken.

Magic D. Houseman    

 


 

Eamelsek_logo

eens een verloren bandje..