Helaas.. geen covers meer op deze website!

4 augustus 2009


Elvis ImitatorVanaf vandaag zijn er geen covers meer op de Abbey Roden-website te horen.
Voor degenen waarvoor het woord 'cover' een onbekende betekenis heeft, in het woordenboek staat:
een cover is een bewerking van een bestaand lied door een andere artiest dan de oorspronkelijke componist of uitvoerder. 

Het komt erop neer dat meer dan de helft van de muziek op de site niet meer online is. Erg jammer misschien maar begrijpelijk als je even doorleest.

 LogoBS


Je kunt je ogen er voor sluiten maar er bestaat wel degelijk een organisatie die BumaStemra heet. Aangezien er de laatste tijd veel berichten zijn over uitgedeelde boetes leek het goed om eens wat beter te bekijken hoe het zit met de aMuziek piraatuteursrechten van muziek (met name covers) die op websites geplaatst zijn. Dat ziet er in eerste instantie niet zo legaal uit en het is niet direct de bedoeling van Abbey Roden om actief aan piraterijen mee te doen. Ook het betalen van boetes behoort niet tot de kernactiviteiten.


De core-business van BumaStemra bestaat uit het opkomen voor de belangen van muzikanten wat concreet inhoudt dat ze zorgen dat er geld wordt geïnd voor een artiest wanneer z'n werk wordt uitgevoerd, op de radio wordt gedraaid of op internet wordt gezet. Goed dus voor de muzikanten die het financieel niet altijd gemakkelijk hebben.
Daarentegen is het jammer voor coverbands en kleinere studios als Abbey Roden want de bedragen die gelden om covers op een website te zetten zijn hoog. En daarbij is de BumaStemra tegenwoordig zeer actief aan het zoeken naar websites waar 'onrechtmatig' materiaal op staat. Wanneer er iets wordt gevonden krijgt de website-eigenaar een fikse rekening op de mat. kapotte radioFeitelijk gezien is het geen boete maar een rekening voor het betalen van auteursrechten. Op internet zijn talloze gevallen te vinden, bijvoorbeeld een vereniging die een gedeelte van een volkslied op hun site had staan... dat werd dan 990,- euro. Dat zijn grote bedragen wanneer je je van geen kwaad bewust bent, vooral als je dan om je heen de hele wereld ziet downloaden van sites die vol met illegale Mp3´s staan.

Er wordt van tevoren niet gewaarschuwd, dus je telt bij de BumaStemra altijd voor twee. Je kunt dan wel ongeveer nagaan dat het om een groot bedrag zou gaan wanneer de covers op de Abbey Roden-website in rekening zouden worden gebracht en zoals gezegd, het is helemaal niet de bedoeling van deze studio om illegaal te zijn. Vandaar de keuze om dan maar geen covers meer op de site te hosten en ondertussen naar een legale oplossing zoeken. Google voor de aardigheid eens op 'boete bumastemra website', dan vind je heel wat gevallen waarbij perongeluk de auteurswet overschreden werd.

betalen

De komende tijd zul je dus wat dode linkjes aantreffen wanneer je een cover wilt beluisteren, maar is het eigenlijk niet veel te mooi weer om te internetten? Eigen composities en opnames kunnen gewoon op de website gehost worden want daar is niets mis mee. Er valt gelukkig dus nog genoeg demomateriaal te beluisteren. De jukebox zal deze maand worden aangepast zodat hier alleen maar 'oorspronkelijke' werken te horen zijn en hier en daar zal ik linkjes plaatsen naar sites die hun opgenomen covers in Abbey Roden online hebben staan.

*

cdVoor degenen die ter promotie van de studio toch graag wat goed cover-materiaal willen beluisteren heb ik wel wat gratis cd'tjes klaarliggen. Stuur maar even een mailtje met je adres als je hiervoor belangstelling hebt. Totdat het de spuitgaten uit gaat lopen natuurlijk!!  

 
*