Nieuwe geluiden uit Abbey Roden

29 februari 2010

Apple logoVerandering van spijs doet eten. Of zoals een wijs man ooit zei: Een nieuw jaar, nieuwe kansen!
De beginmaanden van dit nieuwe jaar zijn relatief rustig wat boekingen betreft. Vandaar dat de producer z'n kans schoon zag om een aantal vernieuwingen in de studio door te voeren. In grote lijnen gaat het om de overstap naar een Apple Macintosh en de aanschaf van een set goede microfoonvoorversterkers. Het resultaat moet een meer professionele werkwijze en met name een beter geluid opleveren.
Om vast wat te oefenen met de nieuwe mogelijkheden werden 2 oude bekenden van de straat geplukt en gedwongen een opname te maken.  


cdcd 

Luister naar: Heaven Forbid

 


 
RANGCO EN JOOST INGEZET ALS PROEFKONIJNEN


Rangco en Joost


Wie herinnert zich nog Joost en Rangco? Twee jonge spruiten die zo'n anderhalf jaar geleden betrokken waren bij de allereerste Abbey Roden opnames. De vrolijke rekels zijn intussen ook anderhalf jaar ouder geworden al zal niemand dat in eerste instantie opmerken. Maar wanneer Rangco op z'n gitaar gaat spelen en Joost perst wat lucht door z'n keeltje, dan kun je toch horen dat deze twee knullen zich verbeterd hebben. En als zelfs deze razende rakkers verbeterd kunnen worden dan geeft dat uiteindelijk nog hoop dat er een betere wereld mogelijk is.
Hoe dan ook, de producer stuurde het daverende duo een uitnodiging om gratis wat opnames te komen maken. Al na enkele maanden werd gretig gereageerd op de mail waarvan de tekst opzettelijk zo toegankelijk mogelijk was gehouden.
De producer had overigens een aantal goede redenen voor deze uitnodiging. De eerste was om de straten van Roden weer een avond veilig te maken. De eigenlijke reden was het uitproberen van een nieuwe setup aan ingewikkelde apparaten. Dat uitproberen deed de producer liever met deze twee goedgelovige gabbers dan met een betalende band.
En om die reden kwam bovenstaande opname tot stand. Joost zong met z'n nachtegalenstemmetje. Rangco bespeelde een acoustische gitaar, bas, shaker en zong een tweede stem. De producer verfde er nog een strijkorkestje overheen.

 WAT IS ER DAN ANDERS GEWORDEN AAN ABBEY RODEN?

Na dit vrolijke verhaaltje over Joost en Rangco gaan we eens kijken wat er dan anders is geworden aan de studio. Mocht je niet genoeg hebben van onze kwelende knakkers, scroll dan naar beneden voor enkele doldwaze foto's.


Focusrite ISA 828
Focusrite ISA-828

 
Hopelijk is aan de opname af te horen dat het geluid, en met name de stem, een stukje warmer en directer klinken dan voorheen. Dat heeft te maken met de aanschaf van een set nieuwe microfoonvoorversterkers. Deze zitten allemaal in één blauw apparaat, de Focusrite ISA-828. Het zijn er acht in totaal. Het idee ervan is, dat de microfoons niet meer direct door de ingebouwde voorversterkers van het mengpaneel worden versterkt. In plaats daarvan wordt het geluid eerst door een professionele voorversterker gesluisd welke die van het mengpaneel vervangt.
Het effect is dat het geluid voller, gedefinieerder en op een natuurlijke manier helderder klinkt. De technisch geïnteresseerden mogen hier verder lezen voor meer gedetailleerdere informatie, maar hier laten we het voorlopig bij.

Enigszins beduusd luistert de producer nu naar de oudere opnames van voor deze aanschaf. Kon het dan echt zoveel beter gaan klinken, vroeg hij zich hoofdkrabbend af? Blijkbaar wel dus en dat roept naast dankbaarheid de nodige twijfel aan zelfkennis op. In ieder geval is het goede nieuws dat het blauwe bakbeest inmiddels bijna is afbetaald en dat ie dus wel zal blijven staan. 

Neumann U87O ja, nog niet op deze opname te horen maar wel recentelijk aangeschaft is een begerenswaardige Neumann U87ai. Kort samengevat gaat het hier om de meest gebruikte zangmicrofoon in de studiowereld, een zogenaamde referentie-microfoon. Al sinds het begin van Abbey Roden staat deze microfoon bovenaan de verlanglijst maar financieel wordt je niet direct blij van het prijskaartje. Gelukkig is er onlangs een goedwerkend tweedehands exemplaar op de kop getikt en dus is ie er dan eindelijk. 

 Neumann U87ai

 

LEKKER TRENDY ZITTEN WEZEN MET EEN MACINTOSH

 Mac Pro


Waarschijnlijk is de overstap naar een Apple systeem voor de meeste mensen wat beter te begrijpen al zullen sommigen zich afvragen wat je in een studio moet met een stuk fruit.
Tot nu toe werden alle opnames gemaakt met behulp van speciale software op een Windows computer. Zie de PC als een soort bandrecorder waarop je een veelvoud aan instrumenten tegelijkertijd kan opnemen. Elk instrument krijgt z'n eigen 'spoor'. Vervolgens kun je per spoor effecten toevoegen, knippen, plakken, extra sporen overdubben enz. De laatste stap is het afmixen en masteren naar een cd. Dat alles gaat vanaf nu met een Apple, niet met een banaan.
Begrijp me goed dat er niets mis is met een PC. Het punt is echter dat in de professionele wereld hoofdzakelijk met Apple wordt gewerkt. Aangezien het idee achter Abbey Roden is om over een aantal jaren op een nieuwe locatie een grotere studio neer te zetten ligt de overstap voor de hand. Concreet gaat het hier om een Mac Pro. Dit is de meest uitgebreide Macintosh versie met veel uitbreidingsmogelijkheden en zware processoren, er zit ook een aan/uit knop op. De PC bewaren we voor de zekerheid. Al kun je tegenwoordig ook op een Mac Windows draaien, de producer wil niet het risico lopen dat oude opnames straks niet meer gewijzigd kunnen worden.

 


 
EN WE LEGGEN HET VAST IN LOGIC STUDIO


Logic Studio


Zonder software kun je niks met zo'n mooie bak. En als je dan toch een Mac hebt aangeschaft is Apple's eigen pakket Logic het meest voor de hand liggende muziekprogramma. Logic is, nadat Apple het programma heeft opgekocht (en vervolgens geniepig de PC-versies heeft stopgezet), zo'n beetje de standaard geworden in de grotere opnamestudio's.
Hardstikke profi dus, maar een beetje problematisch voor een gemiddelde producer die al meer dan 15 jaar met z'n vorige programma Cubase heeft gewerkt. Cubase en Logic kunnen eigenlijk hetzelfde, maar de knopjes zitten net op een andere plaats en de knopjes willen ook wel eens wat anders heten. Verwarrend dus, maar tegelijkertijd verfrissend als het lurken aan een waterijsje in de Sahara. De aanschaf van een dikke handleiding en vooral veel oefenen moeten de arme man helpen om zich een weg te banen door het onverkende Logic-oerwoud. En zie daar de reden om weer eens terug te vallen op de opgeschoten straatjeugd. Voordat eind februari de bands weer op de stoep staan de trappelen wil de producer de hoofdzaken van de nieuwe software goed in z'n kromme vingers hebben. Er zullen daarom vast nog wel wat extra muzikanten worden uitgenodigd.

 


  
VERLANGLIJSTJE
Verlanglijstje


En met de aanschaf van bovenstaande zaken is het verlanglijstje van Abbey Roden zo ongeveer afgewerkt. Zo'n lijstje heeft echter de neiging om zichzelf aan te vullen en zo blijkt ineens de lat alweer wat hoger te liggen. Natuurlijk valt er altijd wat te verbeteren. Voor dit voorjaar staat op het lijstje om een Neumann U87 aan te schaffen (die er inmiddels al is). Dat is de meest bekende zangmicrofoon die je op vrijwel alle cd's hoort die in je kastje staan, want ik ga er vanuit dat de lezers hier geen illegale MP3'tjes downloaden.
En daarna zal het verlanglijstje wel weer worden aangevuld met bijvoorbeeld betere kabels, gitaarversterkers, monitorspeakers, DA-converters, acoustische verbeteringen en niet te vergeten een tweedelige airco. Is het niet om gek van te worden?

 


 
NOG WAT FOTO'S VAN ONZE VROLIJKE VRIENDEN

 
Rangco en Joost 2

Rangco en Joost 3

Rangco en Joost 4

Rangco en Joost 5

Rangco en Joost 6

Rangco en Joost 7

 

Rangco en Joost 9

Rangco en Joost 8

 

 Rangco en Joost... altijd goed voor een vrolijke noost!

*