Ragged Company: raggende mannen en vrouwen!

Ragged Company linksbovenNovember 2009 - februari 2010


Ragged Company is een 7-koppige band met als standplaats de oefenruimte van Roel Ploeg in Één. Verdeeld over 3 locaties werd een cd opgenomen met 13 nummers. Het was hard werken, maar 't resultaat mag er wezen.


Luister naar de opnames op de website van de band

Klik hier voor de foto's van de opnamesessie in Één

Klik hier voor de foto's van de opnames in Abbey Roden en bij Albert Hahn Piano's

Bekijk hier een videoclip die werd gemaakt van 1 van de nummers


 Ragged Company


Trouwe bezoekers van deze site (wie weet zijn die er) kennen de oefenruimte van Roel Ploeg wellicht al van de opnames van Showdown. Deze gezellige ruimte bevindt zich in een grote schuur achter de woonboerderij van Roel. Het oefenhok wordt verhuurd aan verschillende bands in de buurt. Ragged Company oefent er vanzelfsprekend ook, Roel hanteerd in deze band namelijk de stokjes.
De band besluit om de basis van de cd op te nemen in de zojuist besproken schuur, zowieso vanwege de gezelligheid, de vertrouwde omgeving, maar zeker ook vanwege de ruimte. 'Oost west, thuis best' is hier een toepasselijke uitspraak; een spreekwoordje op z'n tijd zorgt voor veel gezelligheid.

 

Aankomst Roel


Het is inmiddels november van het jaar 2009. In regenachtig herfstweer rijdt een producer met goedgevulde kofferbak richting Één. Al tijdens het opzetten van de apparatuur blijkt dat er heel wat gegeten en gedronken moet worden, de tafel wordt namelijk de gehele avond aangevuld met worstjes, komkommer, chips en bier. Dooreten is niet verplicht, maar toch doe jeRoel Ploeg cateraar Roel er zichtbaar plezier mee. Tussen de versnaperingen door is er gelukkig nog tijd om de basis van 10 nummers op te nemen. Het gaat hier om bekendere nummers uit het rockcircuit waarin het Stones-geluid rijkelijk doorklinkt. De setup van de band bestaat uit een drumstel, basgitaar, electrische gitaar en een digitale piano. Daarnaast is er nog een rauwklinkende zanger met 2 vrolijke zangeressen.

Het opnemen van de basistracks neemt 2 avonden in beslag en daarna mag de producer z'n apparatuur weer meenemen naar Abbey Roden. Door de restanten van worstjes en kaasblokjes zijn de knoppen op het mengpaneel goed doorgesmeerd en de schuiven glijden soepel als vanouds.

 Ragged Company overdubs


In de weken hierna worden in Abbey Roden overdubs voor de nummers opgenomen. Als noemenswaardige datum is hier de middag voor pakjesavond. Gitarist Remco wordt ergens anders nog verwacht als Sinterklaas en raffelt de ene na de andere lick uit z'n gitaar, 't klinkt nog niet eens slecht ook.

Rangco


Hier schiet me nog even een aardige anekdote in het keelgat. De leden waren namelijk op zoek naar onze niet gemakkelijk te vinden studio en zagen hierdoor alle hoeken van Roden. Uiteindelijk vroeg men een willekeurige medewerker van een benzinepomp waar Abbey Roden was. Normaal gesproken zal zo'n medewerker je een beetje glazig aankijken, maar wie stond daar toevallig achter de kassa? Jawel, onze grote vriend Rangco die overigens altijd glazig kijkt. Deze guitige knaap is voor trouwe sitebezoekers bekend vanwege z'n opnames in de begindagen van Abbey Roden. Natuurlijk wist Rangco (op z'n eigen manier) de weg naar de studio uit te leggen en zo kregen de leden van Ragged Company de bevestiging dat ze hier met een belangrijke studio van doen hadden.

 

producer
Een producer van formaat


Nadat de bandleden ietwat verlaat arriveren kan het overdubben beginnen. Er wordt hard doorgedubt die avond, waaronder meerstemmige zang, electrische en acoustische gitaren, hammond-overdubs en wat percussie... krenten in de pap voor een producer. Noemenswaardig is het stemgeluid van de zanger die een natuurlijk buizengeluid in z'n luchtpijp lijkt te hebben. Daarnaast mogen ook zeker de achtergrondstemmen van de frivole zangeressen aangeprezen worden.

Roel speelt ook voor cateraar in Abbey Roden en zo wordt de traditie van worstjes en komkommers goed in ere gehouden. Het resultaat hiervan is, naast een goedgevulde buik, 10 kant en klare nummers. Al zowat een cd'tje vol. Maar de band heeft het idee opgevat nog wat acoustische nummers toe te voegen, hiervoor wordt een derde locatie bedacht...

 Albert Hahn


Pianist Frank was in een vorig leven werkzaam bij Albert Hahn in Groningen. Deze pianohandelaar verkoopt piano's, volledig in overeenstemming met z'n vakgebied. Hahn vindt het prima dat op een avond na sluitingstijd opnames worden gemaakt in de zaak. Er staat daar namelijk een heuze Steinway concertpiano, heel groot en duur als een top-auto in dezelfde prijsklasse. Je zou dit gerust de Rolls Roice onder de piano's kunnen noemen.
Drie maanden na de eerste Ragged Company opnames is het zover, het is inmiddels al 2010. Gewapend met oa. een koffertje microfoons en z'n nieuwe 8-kanaals Focusrite verplaatst de producer zich van A naar B. Hierbij staat A gelijk aan Abbey Roden en B gelijk aan Albert Hahn al begint dit ook met een A. Het opnemen van de vleugel vergt enige microfoontechnieken waar de boekjes op nageslagen moeten worden. Het resultaat mag er zijn, vop z'n Fries gezegd is het om aan te horen. Ook dit wordt weer een gezellige en productieve avond. Wel missen we deze keer de worstjes en komkommerreepjes van Roel.
In totaal worden 3 extra nummers met de piano opgenomen waarbij later nog de zang wordt gedubt in de studio.

 

Ragged Hahn

 En daarmee is de Ragged Company CD een feit geworden. Een afwisselende verzameling nummers waarbij het geluid van de band goed uit de verf komt.

Ragged Company cd

 
Zoals al eerder gezegd kun je de nummers beluisteren op de website van Ragged Company. Daar kun je inmiddels ook de cd bestellen die de band heeft laten drukken. En als je toch op de site bent, boek ze dan meteen voor je volgende feestje of barbecue. In dat laatste geval neemt Roel vast wel wat extra hapjes en drankjes mee.


worstjesPieter Feyge - zang, percussie
Marin de Niet - zang
Laura Betlem - zang
Roel Ploeg - drums
Marcel Del-Bo - basgitaar
Remco Wildeboer - gitaar, zang
Frank Huiting - Hammond, piano