Overzicht opnames januari - juni 2011

21 juni 2011

Waar zijn we toch mee bezig

Het onderhouden van een website kost tijd. In de moderne maatschappij is dat een schaars goed, zeker als je een studio naast je gewone werk hebt. Vandaar dat de items op deze site wel eens wat achter willen gaan lopen. Overigens wel altijd up to date zijn de foto's op de website, in dit geval hier te vinden.
schrijver


Daarom deze keer een verkorte weergave van de meest recente bezigheden in de studio. Wellicht wordt dit item op den duur nog wat uitgebreid, mocht daar nog eens tijd voor zijn..


SCHOOLKINDEREN MET ZELFGEMAAKTE INSTRUMENTEN

Op een winterse dag in januari komt een klas schoolkinderen van de school voor ZMLK 'de Steiger' uit Groningen naar de studio. De kinderen zijn bezig met een muziekproject en willen als afsluiter graag een cd-opname maken van de nieuwe liedjes die ze hebben geleerd. Er wordt een tapijt uitgerold waar de kinderen op mogen staan zodat ze niet perongeluk een paar microfoons deelgenoot maken voor hun enthousiasme. De producer speelt bij sommige nummers op de piano en wordt bijgevallen door de kinderen met zelfgemaakte percussie-instrumenten. Na de vrolijke opnames eten de kinderen nog wat en dan is het weer tijd om naar school te gaan.

ZMLK De Stijger


CD OPNAMES ZONDER CONCESSIES

Het afgelopen half jaar staat voor een groot gedeelte in het teken van opnames van een cd. Zo'n uitgebreide opname is nog niet eerder gebeurd in Abbey Roden. De band, die nu nog Fink heet maar straks dus niet meer, wil een Nederlandstalige CD opnemen zonder enige concessie. Behalve dan de studio, moet er snel bijgezegd worden (-;

Fink3 Fink1

Het project wordt grondig aangepakt. Zo wordt eerst een proef-cd opgenomen als test om de nummers te selecteren en het juiste tempo te bepalen. Vervolgens wordt nog eens een sessie gedaan waar de hele cd wordt gespeeld voor een zogenaamde guide-track. Daarna wordt elke partij zo goed mogelijk over de guide-track heengespeeld. Alleen al voor het opnemen van basgitaar, drums en extra samples worden 5 dagen uitgetrokken.

Fink2 Fink4

Daarna is het tijd voor keyboards en gitaar. Voor acoustische piano opnames wordt gebruik gemaakt van een vleugel op de muziekschool in Veendam. Tussendoor wordt nog besloten een aantal nummers te skippen en wordt een nieuw nummer geïntroduceerd. Alles moet perfect dus en daarom is de cd ook nog niet klaar. Na de grote vakantie wordt er verder aan gewerkt en voor het einde van dit jaar moet de cd (of in ieder geval een proefmix) er dan toch zijn, inclusief een nieuwe bandnaam. Wordt vervolgd dus.

Fink5 Fink6


HOCKEY ALS INSPIRATIEBRON


hockey2 Hockey1


Wouter en Focko zijn studenten uit Groningen die zo nu en dan een liedje schrijven. Ditmaal schreven ze een wel heel leuk nummer genaamd 'Ik hou van hockey'. Samen met wat vrienden komen ze naar Abbey Roden om het nummer op te nemen. De producer helpt met polijsten en zangeres Charlotte Schuttevaer zingt een solo-partij in. Kijk voor de gein eens op naar het YouTube filmpje en het aantal hits. Als Wouter en Focko zoveel hits kunnen maken dan moet er wel sprake zijn van enige kwaliteit.EEN SYMFONIE ORKEST MET KOOR

De meest uitdagende opname in deze periode is zeker de opname van een heus symfonieorkest uit Groningen. Tijdens de generale repetie worden stukken van Beethoven en Haydn opgenomen en de producer mag daarvan opnames maken. Het gaat hierbij behalve een symfonie orkest ook om een koor. Voor de gelegenheid worden nog vier solo-zangers van het conservorium in Groningen ingevlogen. Respect voor de ruim 100 mensen die tegelijkertijd hetzelfde stuk moeten spelen en zingen en dat doen ze met verve. Natuurlijk is het ook een hele klus om dit er goed op te krijgen. Zo'n opname is natuurlijk heel wat anders dan de gewoonlijke band-opnames al zijn er wat overeenkomsten met het opnemen van een drumstel (2 microfoons erboven en elk onderdeel apart). Er wordt gekozen om dit met 12 microfoons op te nemen, drie boven het totaal en extra microfoons dichtbij voor elke afzonderlijk groep. Voor de gelegeheid worden nog wat eersteklas microfoons en een voorversterker gehuurd bij de collega's van Studio Lobbes. De studio blijkt na wat opmetingen wat te klein en daarom wordt uitgeweken naar de Rooms Katholieke kerk in Haren.

Symfonie Orkest


CHRISTELIJKE HARDROCK BESTAAT ECHT!

Je verwacht het niet direct, maar ook in de Christelijke wereld heb je hardspelende bands. Het verschil zit hem zoals verwacht in de teksten. En dat is eigenlijk precies een goede omschrijving voor de band Joseph's Garden die naar Abbey Roden komt om een cd op te nemen. De laatste puntjes moeten nog op de 'i' worden gezet maar de basis staat er goed op

Josephs Garden 1

Een deel van de cd is overigens betaald in natura, om precies te zijn voor de aanleg van een paar aparte groepen vanuit de meterkast naar de studio. Vanaf nu hebben we geen last meer van storende gitaarversterkers als de TL-lampen worden aangezet.

Josephs Garden 2 Josephs Garden 3


OPNAMEDAG ZANGSCHOOL VOICE-ART

Eind februari wordt de studio geboekt voor een aparte sessie. 11 leerlingen van zangschool Voice-Art gaan namelijk een dagje de studio in om elk twee nummers op te nemen. Het geheel wordt geleid door zanglerares Sjoukje Kooistra die er zodoende een extra educatieve draai aan geeft. De zangeressen blijken stuk voor stuk mooi bovengemiddeld te kunnen zingen en enkele begeleiden zichzelf met gitaar. De hapjes en drankjes worden genuttigd in de woonkamer van de producer. Al met al een hele leuke dag. Maar eerlijk is eerlijk, de studio is eigenlijk toch wel wat krap voor zo'n workshop.

Voice-Art1 Voice-Art4
Voice-Art2 Voice-Art3


EINDE VERHAAL..

De bandnaam van deze vier ruige muzikanten geeft de strekking van hun boodschap goed weer. Nederlandstalige donderteksten op hun donkerst doen de producer met de oren klapperen. Zo luidt de eerste opgenomen tekstregel als volgt: 'Toen je werd geworpen kwam je neer in je sterfbed. Nu ben je 65 en heb je niks om op terug te kijken!'. Confronterende teksten dus, net als de stevige muziek. De bandleden willen behalve de electrische gitaren ook de drums door een distortion halen en dat blijkt bij deze stijl nog te werken ook. Het is best wonderlijk dat zo'n bak herrie toch zo muzikaal kan klinken. Het is zeker iets wat je niet vaak zult tegenkomen.

Einde Verhaal 1 Einde Verhaal 2


VRIJGEZELLENPARTY'S

Ook aan vrijgezellenfeesten ontbreekt het niet in dit trouwseizoen. Er wordt wat afgetrouwd tegenwoordig en veelal gaat dit vooraf gepaard met een dag waarop de laatste jeugdige uitspattingen legaal mogen plaatsvinden. Voor zo'n dag boekt men steeds vaker deze studio, meestal wordt dan een bekend lied voorzien van een nieuwe schunnige tekst. Bij aankomst van de club zie je doorgaans gelijk wie het slachtoffer is, dat is meestal degene met de minst modieuze kleding aan. Zoek op onderstaande foto's wie deze keer het bokje is:

Esther Besseling Willemien Warris


RODENS MANNENKOOR

Eigenlijk zijn de lokale opnames het leukste. De kans dat je later in de supermarkt weer een nieuwe bekende tegenkomt is groter dan bij een band uit bijvoorbeeld Zwolle. De naam van het Rodens Mannenkoor verraadt waar de 35 mannen vandaan komen en néé, het is geen voortzetting van het Roder Jongenskoor. Het koor, onder leiding van dirigent Hans Eijsink, had goed geoefend op de stukken die werden opgenomen in de 'Open Hof' kerk te Roden. Het bestuur was tevreden en in oktober van dit jaar vindt de tweede sessie plaats en dan is er genoeg materiaal voor een hele cd.

Rodens Mannenkoor


SOUNDMIXEN IS GAAF!

Wat moet je als je zanger(es) bent en geen eigen muzikanten tot je beschikking hebt? Dan ligt zingen met een geluidsband redelijk voor de hand. Qua opname niet heel erg moeilijk, maar het is toch nog een hele kunst om de zang er zo goed mogelijk op te krijgen. In deze periode zijn onder anderen langsgeweest: Jannet, Bodewes, Ashley Welling, Lydia Gorter, Aileen Staal en de familie Spriensma

Lydia Gorter Familie SpriensmaAshley Welling Marrit Bisschop
Willemien Warris Jannet Bodewes


FORCED ATTACK

De scholieren van Forced Attack zijn leuk bezig. Zo nu en dan nemen ze een zelfgeschreven nummer op zodat uiteindelijk een CD vol staat. Zo ook deze keer. en het resultaat mag er zijn. Het nummer heeft de naam 'Killing Time' en heeft wel iets van de muziek van Radiohead en Muse. Wie weet nemen ze hier nog eens wat op.

Forced Attack

 

*