Daniel Rouwkema dirigeert Magnificat John Rutter

15 december 2012


Magnificat Concert in Grote Kerk Emmen

Op 15 december werd in de Grote Kerk in Emmen het Magnificat van John Rutter uitgevoerd. Abbey Roden mocht de opname verzorgen en was met een auto vol apparatuur aanwezig. 

Daniel Rouwkema

De twee koren 'Choral Voices' en het 'Vocaal Ensemble Magnificat' werden hierbij begeleid door een gelegenheidsorkest en kerkorgel, veelal beroepsmusici. Dirigent was Daniël Rouwkema die hard aan de weg timmert en gespecialiseerd is in Engelse koormuziek.
Het resultaat is, zeker voor een live opname, zeer geslaagd te noemen.

Buurman Martin
Over buurman Martin

De producer kwam in contact met het bestuur van het koor door tussenkomst van buurman Martin. Voor degenen die dat niet weten, buurman Martin woont tegenover de studio en onderhoudt de boodschappenauto van de producer. Naast z'n onderhoudswerkzaamheden zingt Martin sinds kort bij het koor Choral Voices waarvan Daniël Rouwkema dirigent is.


Magnificat klik hier om te luisteren

(Nog een paar dagen geduld, dan staat de opname er echt)

Klik hier om de foto-collage te bekijken


Aiaiai! Een live opname

Nu heeft de producer wel vaker een klassieke uitvoering opgenomen, maar nog niet live. Dat brengt uitdagingen met zich mee. Er kan tijdens de uitvoering van alles fout gaan zonder dat dit opnieuw gedaan kan worden. Ook technisch moet alles goed werken. Een vastlopende computer is geen uitnodigende gedachte, ook niet als het een hele mooie is. 

Magnificat Generale Repetitie in Assen

Ook kun je gemakkelijk iets vergeten en dan ligt Emmen toch niet helemaal naast de deur. Daarom maakte de producer al weken van tevoren een tekening van de vermoedelijke opstelling en een lijst met de benodigde apparatuur. De opstelling werd geverifieerd tijdens de generale repetitie die twee avonden voor het concert plaats vond in Assen.


De opnamedag

De opnamedag zelf was hectisch maar achteraf gezien niet te versmaden. 's Middags werd alle apparatuur ingeladen de imposante beige Mercedes van de buurman, want Martin houdt van grote beige Mercedessen. Hobbelend en grappenmakend over drempels begon een gezellige reis naar Emmen.

De Mercedes van Buurman Martin

Bij de Grote Kerk aangekomen werd het stevig aanpoten. Om 17 uur konden we in de kerk alvast de spullen op gaan zetten. Het concert zelf begon om 19.30. De apparatuur en de producer werden geinstalleerd op de preekstoel al mocht hij verder niks zeggen, dat leek iedereen het beste. Een fotograaf en video-man keken teleurgesteld naar boven toen ze zagen dat hun favoriete plekje al was ingepikt door de blonde, knappe producer. Tussentijds werd nog tijd ingelast voor een patatje bij de snackbar aan de overkant. 

Klaarzetten spullen voor opnames Magnificat

Een uitdaging was, dat er voor de pauze een aantal Christmas evenening songs werden gezongen. De opstelling hiervan was heel anders als tijdens de uitvoering van Magnificat met het orkest. In de pauze moest daarom de opstelling van de microfoons snel worden gewijzigd en daarom was het belangrijk om de microfoons goed te nummeren en werd plakband op de grond geplakt om de plek te markeren. 

Opnames van het concert

Ook lastig was de relatief kleine beschikbare ruimte voor het orkest omdat er natuurlijk ook nog publiek kwam kijken. Door een foutje van de organisatie waren er zelfs meer kaarten verkocht dan er stoelen waren. Hierdoor stond het orkest direct tegen het koor aan en was er eigenlijk geen ruimte voor aparte koormicrofoons. Uiteindelijk werden deze tussen de orkestleden opgesteld en was het hopen dat die niet werden omgestoten door uitschietende cello-spelers. Uiteindelijk kwam alles weer goed en voor een live-opname is het resultaat zeer geslaagd te noemen.

Magnificat organist en solo-zangeres


Technisch gebrabbel

En dan nog wat tech-talk voor de audiofielen onder ons. Voor de opname werden 11 microfoons ingezet: 2x AKG C414, 4x Neumann TLM103, 4x Neumann KM184 en een Royer R121. De belangrijkste twee microfoons hingen zo'n vijf meter boven het geheel en de rest van de microfoons was bedoeld om de afzonderlijke partijen naar 'voren te halen'. Zo waren er microfoons voor de violen, de blazers, de koren en de solo-zanger. Het kerkorgel werd opgepakt door de 2 hoofdmicrofoons.

Magnificat naborrellen

Om het geluid zo mooi en warm mogelijk te versterken werden een aantal voorversterkers meegenomen. Voor de kenners: Een Focusrite ISA 828 voor de koren, Pre73's voor het orkest, een Avalon vt737sp voor de zangers en voor de hoofdmicrofoons werd nog een extra Tubetech MP1A gehuurd bij Studio Lobbes. Als recorder werd een Apple Macbook Pro gebruikt met Logic Pro op een kwaliteit van 96khz/24bit. 
Een week daarna kwam Daniel naar de studio om samen met de producer een mix te maken. Daarna was het kopieren geblazen, want 65 leden hadden een cd besteld.

 

Magnificat Flyer